Hur din huvudvärk kan avslöja vad som är fel med din hälsa!

Huvudvärk är alla former av smärta i huvudet, hårbotten eller nacken. Det finns många olika typer av huvudvärk, och de har många olika orsaker. I vissa fall är värken lindrig och varar från några sekunder till några timmar, men vissa typer av huvudvärk kan pågå i flera dagar eller veckor och kan påverka arbete eller skolgång och andra dagliga aktiviteter. Ibland kan huvudvärk vara ett tecken på ett akut livshotande problem.

Lyckligtvis är de flesta typer av huvudvärk inte något tecken på en allvarlig underliggande sjukdom utan kan behandlas med en lämplig kombination av läkemedel, förändringar i miljön, stresshantering eller enkla förändringar i kost och livsstil.

Olika typer av huvudvärk
Här följer några av de vanligaste typerna av huvudvärk:

Spänningshuvudvärk
Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Den kännetecknas av en dov, ihållande (icke-pulserande) smärta och en känsla av att det stramar eller trycker runt hela huvudet. Den här typen av huvudvärk brukar oftast inte inverka på de dagliga aktiviteterna. Personer som lider av spänningshuvudvärk brukar ofta beskriva smärtan som att det känns som om man har ett gummiband runt huvudet. Spänningshuvudvärk kan vara i allt från en halvtimme till flera dagar. Den orsakas av spänningar i musklerna i hårbotten, nacken eller ansiktet, vilket i sin tur kan bero på stress, ångest, depression, för mycket fysisk aktivitet eller att man har suttit eller sovit i en obekväm ställning.

Migrän
Migrän kännetecknas av svår, bultande eller pulserande smärta, ofta bara i ena sidan av huvudet, och den inverkar på de dagliga aktiviteterna. Den exakta orsaken till migrän är inte helt utredd. Det var längre en allmänt accepterad teori att migrän och dess symtom orsakades av problem med blodkärlen i huvudet. Forskning på senare tid har dock visat att även om sammandragningar i blodkärlen kan orsaka smärta, så har orsaken till själva migränen troligen sitt ursprung i en störning i det centrala nervsystemet.

Ett migränanfall kan också åtföljas av illamående och kräkningar och/eller ljud- och ljuskänslighet. Många upplever också så kallad aura; ovanliga fysiska förnimmelser som att man ser färger eller blixtrande ljus eller upplever en pirrande känsla i händerna eller fötterna några timmar eller minuter innan huvudvärken kommer.

Hortons huvudvärk
Hortons huvudvärk är episoder av upprepade svåra huvudvärksattacker som varar i högst några timmar. Huvudvärken kommer ofta medan man sover och kan inträffa en eller flera gånger varje dag under en period av några veckor eller månader. Hortons huvudvärk kommer väldigt snabbt och känns ofta som en skarp, huggande smärta bakom ena ögat. Patienterna kan även uppleva att tårarna rinner, att ena ögonlocket hänger, att den ena pupillen blir mindre eller att ena näsborren blir täppt. Hortons huvudvärk är vanligare bland unga män än i någon annan åldersgrupp.

Abstinenshuvudvärk
Den här formen av huvudvärk, som även kallas läkemedelsutlöst huvudvärk, orsakas av att man har tagit värktabletter mot huvudvärk för ofta. Kroppen vänjer sig vid tabletterna, och när de slutar verka återkommer huvudvärken. Olika läkemedel har olika begränsningar för hur ofta man kan ta dem.

Sinushuvudvärk
Sinushuvudvärk eller bihålehuvudvärk är smärta i ansiktet och pannan som orsakas av bihåleinflammation. Smärtan brukar vara värst när man vaknar på morgonen och när man lutar sig framåt.

Glasshuvudvärk
Så kallad glasshuvudvärk orsakas av att man äter kall eller frusen mat för snabbt. Det orsakar en skarp smärta i pannan som försvinner efter några minuter. Symtomen kan lindras snabbare om man dricker något varmt. Glasshuvudvärk kan också vara ett tecken på problem med tänderna.

Huvudvärk som symtom
Huvudvärk kan också vara ett symtom på andra allvarliga tillstånd, däribland:

tumör eller pulsåderbråck i hjärnan
stroke
hjärnskakning
hjärnhinneinflammation
influensa
hjärninflammation (encefalit)

Det är ovanligt att barn får huvudvärk, så det är viktigt att ta barn på allvar om de klagar över att de har ont i huvudet. Vänta inte med att gå till doktorn om du får en huvudvärk som du skulle beskriva som den värsta i ditt liv, eller om du ofta har huvudvärk. Det kan vara ett tecken på ett bakomliggande allvarligt problem. Om du har kronisk, stabil huvudvärk kan du uppsöka läkare när det passar dig, men om du har börjat få huvudvärk som du inte har upplevt tidigare, eller om huvudvärken åtföljs av kräkningar, stel nacke, sluddrigt tal eller svaga muskler ska du söka vård omedelbart.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!