Ta bort leverfläckar själv

Funderar du på att ta bort leverfläckar själv? Tänk då om. Har du en leverfläck som är besvärlig ska en hudläkare eller plastikkirurg utföra ingreppen.

De flesta leverfläckarna är ofarliga och i den allmänna sjukvården tas enbart födelsemärken bort om det finns en medicinsk anledning för ingreppet.

Läs Mer

Ingreppet

När man ska ta bort en eller flera leverfläckar är det ett enkelt och snabbt ingrepp som behövs.

  1. Först tvättar man rent området runt om födelsemärket.
  2. Sedan lokalbedövas området som ingreppet berör.
  3. Läkaren skär sedan bort födelsemärket och även någon millimeter runt om födelsemärket.
  4. Sårkanterna sys ihop och täcks med sårtejp.

Allt som allt tar ingreppet ungefär 10 – 20 minuter. Läs mer på 1177.se, där du även kan komma i kontakt med vårdpersonal.

När ska man ta bort leverfläckar?

Leverfläckar kan tas bort av medicinska eller kosmetiska skäl. Är det så att du får en remiss för att ta bort en leverfläck beror det på att den kan utvecklas till något farligt. Det finns olika varningstecken för leverfläckar och födelsedagsmärken:

  • Det övergår till att bli ett sår.
  • Det växer eller ändrar färg.
  • Det ändrar färg eller blir flammigt.
  • Det börjar klia eller blöda.
  • Det sitter så att kläder eller smycket skaver mot det.

Har du en leverfläck som du vill ta bort av kosmetiska skäl väljer du själv när och vart du gör det. Viktigt är att du går till en klinik med erfarenhet!

Vad kostar det att ta bort leverfläckar?

Det är svårt att ge en exakt prisuppgift på vad det kostar att ta bort leverfläckar. De flesta kliniker har priser från 750 kronor men det varierar. Vi rekommenderar att besöka olika hudklinikers hemsidor för att se vilka priser som gäller.