Botox – vad är det?

Funderar du på att göra en botoxbehandling, eller är du bara nyfiken på vad det innebär? Vi svarar på vanliga frågor om botox och ger förslag på några uppskattade kliniker i landets största städer.

Läs Mer

Vad är botox?

Botox är egentligen ett produktnamn, men har kommit att bli ett allmänt namn för läkemedel med botulinumtoxin som aktiv substans. Botox verkar avslappnande på muskler och påverkar svettkörtlarna, och används så för behandling av problem som ymnig svettning, spasmer, migrän eller skelning.
Många förknippar botox med mer skönhetsrelaterade behandlingar, och det används framgångsrikt för utslätning av rynkor och korrigering av asymmetri i ansiktet efter en förlamning. Läs mer på FASS.se om olika användningsområden och biverkningar av Botox.

Botox – gift eller medicin?

Den verksamma substansen i Botox, botulinumtoxin, är som namnet antyder ett gift – ett toxin. I sin rena form är detta nervgift mycket farligt, men i den mycket försvagade form som förekommer i läkemedel som Botox är det vid korrekt användning relativt ofarligt – biverkningar är oftast lokala vid injektionsstället och är ofta övergående.

Hitta bästa botoxbehandlingen nära dig

Det finns många kliniker som utför botoxbehandlingar i landet. Vi fokuserar här på några utvalda skönhetskliniker i landets största städer. Om du är nyfiken på botoxbehandlingar i mer medicinskt syfte.

Botox Stockholm – Narva Derma

Är du stockholmsbo och nyfiken på skönhetsbehandlingar med botox? Det finns många kliniker som utför botoxbehandling i Stockholm. Narva Derma är specialister på hudbehandlingar och erbjuder bland annat botoxbehandlingar för rynkor och kråksparkar, men utför även botoxbehandlingar för svett, migrän och tandgnissel. För en trygg och personlig botoxbehandling i Stockholm är Narva Derma ett säkert val. Här kan du även få hjälp med allt från laserbehandlingar och kemisk peeling till Dermapen och fillers.

Botoxbehandling Göteborg – GBG Estetik

Om du är nyfiken på botoxbehandling eller annan skönhetsvård i Göteborg finns många kliniker att välja mellan. Ett alternativ är GBG Estetik – en privatklinik med fina recensioner och som specialiserar sig på injektionsbehandlingar. GBG Estetik är en certifierad Stylage-klinik och utför Botoxbehandlingar inom alla de vanliga områdena: rynkor, kråksparkar, migrän, näsrynkor, tandgnissling och så vidare. Hör av dig till GBG Estetik för en kostnadsfri konsultation, där du får veta mer om vilken behandling som kan passa dig.

Botox i Malmö - Xsensi AB Malmö

Om du bor i Malmöområdet och är nyfiken på botoxbehandling kan en klinik som Xsensi vara ett alternativ. Xsensi är en estetisk hudvårdsklinik med kontor i Malmö, Lomma, Ystad och Höllviken. Här erbjuds du bland annat muskelavslappnande botoxbehandlingar för vanliga problem som rynkor och kråksparkar, men även andra skönhetsbehandlingar med olika metoder – oavsett önskat resultat finns en behandlingsmetod speciellt utformad för ändamålet.

Vad behandlas med botox – 6 användningsområden

Botox är trots sitt rykte som skönhetsmedel ett mångsidigt läkemedel som används i flera olika behandlingar. Några av de vanligaste problemen som behandlas med botox listar vi här.

1

Svettning

Överdriven svettning, hyperhidros, drabbar kring 3 % av befolkningen. Tillståndet kan vara lokalt eller drabba hela kroppen. Genom injicering av botox blockeras nervimpulsen till svettkörtlarna, som då inaktiveras. Behandling av botox mot svett är vanligast vid kroppsdelar som armhålor, händer och fötter. På 1177 kan du läsa mer om botoxbehandling av överdriven svettning.

2

Rynkor

Som medel för utslätning av rynkor är botox vida känt, men det är inte alla rynkor som kan behandlas effektivt av preparatet. Eftersom botox hämmar nervimpulserna är det bara rynkor från överaktivitet i musklerna under huden som det är verksamt mot – rynkor från slapp hud eller liknande kan inte behandlas med botox. Längre ner tipsar vi om några skönhetskliniker som erbjuder botoxbehandling mot rynkor.

3

Kronisk migrän

Spänningshuvudvärk och migrän är för många ett stort problem i vardagslivet. I en botoxbehandling injiceras preparatet i specifika områden och minskar där de muskelspänningar och nervsignaler som ger upphov till värken. Ofta inleds behandlingen med ett undersökningsbesök för att avgöra vilken behandling som passar bäst. Hos Migränkliniken kan du läsa mer om att använda botox i migränbehandlingar.

4

Tandgnissling

Tandgnissling eller bruxism är ett vanligt problem och leder till slitning på tänderna, huvudvärk och i många fall försämrad sömn. Genom injiceringar av ett botox-preparat blockeras nervsignaler i tuggmuskulaturen så att aktiviteten minskar och käkarna inte pressas ihop lika mycket. Normalt varar effekten av en behandling i ungefär 4 månader. Hos en skönhetsklinik som Narva Derma kan du få behandling mot bruxism.

5

Urinläckage/inkontinens

En överaktiv blåsa kan bero på störningar i nervsignalerna, vilket kan göra att blåsans muskler drar ihop sig även om blåsan inte är full. Vid en botoxbehandling injiceras preparatet i urinblåsans muskellager, vilket gör att sammandragningarna hämmas. En lyckad behandlingen gör att behovet av att urinera minskar till en mer rimlig nivå. På Vårdhandboken kan du läsa mer om behandlingar av urinläckage.

6

Spasmer

Botox verkar muskelavslappnande och blockerar frisättningen av så kallat acetylkolin, och därmed överföringen av impulser till musklerna. Detta ger en i praktiken tillfällig förlamning av den överaktiva muskeln, vilket medför att spasmerna minskar eller upphör. Effekten varar i några månader och behöver således upprepas regelbundet om problemet kvarstår. På Socialstyrelsen kan du läsa mer om botoxbehandling av blefarospasm.